tisdag 19 januari 2016

Nyårsnattens efterdyningar

När nu det mesta har blivit sagt efter händelserna i Köln ,Kalmar ,Kungsträdgården i Stockholm mm borde det inte finnas så mycket att tillägga. När man hör vad vissa radikalfeminister säger har det alltid varit så att vi män är potentiella våldtäktsmän och det som utspelats i Köln och andra platser är vardag för de flesta kvinnor. Man kan ju undra varför då kvinnor som var på plats säger att man aldrig har varit med om något liknande tidigare och att man kunnat känna sig säker även i stora folksamlingar .Liksom i krig är den absoluta sanningen svår att fånga ,och liksom i krig är det inte de etablerade experterna som man ska lyssna på och i så fall ska  man fråga sig  på vilken sida de står.
                        När jag på 1970-talet gick min dstriktssköterskeutbildning blev jag intresserad av etnologi och sociologi. Det låg också lite i tiden att man skulle förstå människan som en del av ett socialt och kulturellt sammanhang. En av mina favoriter var etnologen Jonas Frykman. Han skrev på ett ställe att kultur är farligt. Med detta ville ha ju säga att kultur inte bara var mat,musik och fina kläder. Det var också ett vi och dom-tänkande ,som utestängde de som inte tillhörde samma kultur. Dessutom vet vi ju alla att kultur är också alla våra föreställningar om rätt och fel,och hur vi ska vara mot varandra. Det handlar ju även om hur vi kanaliserar och hanterar saker som har med våra behov att göra,t.ex vad som går att äta och vad som är äckligt eller förbjudet. När det gäller frågan om  sexualitet och släktets vidmakthållande är detta med kultur alldeles särskilt påtaglig. Sexualiteten är ju som bekant ett universellt fenomen och kanske den allra starkaste drivkraften för mänskligt beteende. Däremot hur vi ska handskas med denna kraft är ju i hög grad bundet av kulturella och religiösa normer. För ett folk som ständig befinner sig i en extrem fysisk utsatthet ,är ju fortplantningen och upprätthållande av stammens överlevnad av största vikt. Individen får här underordna sig och han är i första hand representant för sin klan eller stam.
                         Eftersom vi inte i ett ordnat samhälle kan omedelbart tillgodose våra driftsimpulser har varje samhälle någon form av reglering och ett normsystem förutom vilket det skulle bli djungelns lag som rådde. Dessa normsystem kan skilja sig rätt mycket  mellan olika kulturer.
                 I den arabisk-muslimska kulturen utgår man ifrån att mannen är helt okapabel att kontrollera sina drifter. Det lígger därför på kvinnans ansvar att inte hetsa män sexuellt och signalera att man är anständig .För att vara på den säkra sidan ska kvinnan klä sig så att knappt mer än ansiktet syns ibland inte ens det.
                             När vinddrivna killar från Nordafrika kommer hit till norden och ser dessa lättklädda tjejer som kanske i vissa fall beter sig utmanande (Jag har sett sådant med egna ögon) är det kanske inte förvånande att de tror att här är det fritt fram.
              I en TV-intervju med tre tonårstjejer säger en att det är vanligt med sexuella trakasserier  i ungdomsmiljöerna idag. Det är inte bara killar med invandrarbakgrund utan också vanliga svenska killar som beter sig illa .En annan tjej säger att när det gäller dessa "ensamkommande flyktingbarn " är det en skillnad; nämligen att de tycks tro att det är helt ok. och tillåtet att antasta främmande tjejer på offentlig plats. Det senare klipptes bort i nästa nyhetssändning.
                        Idag har vår lokaltidning en stort uppslagen artikel om sexuella trakasserier bland ungdomar .Några kvinnor får svara på en fråga om de själva utsatts .Svaren varierar från någon gång i veckan till aldrig. En äldre kvinna uppger att hon i yngre dagar kunde få en dask i baken på sin arbetsplats,annars  mindes hon inte så noga. Nu kan man fråga sig varför man gör denna artikel just nu. Varför skriver man inte istället om de aktuella händelserna .Det är väl ändå en skillnad att få en klapp i baken av en arbetskamrat än att bli utsatt för en samordnad attack av ett gäng som sökt sig till platsen enbart för att ofreda och rentav genomföra våldtäkt. Man kan ju undra vilket syfte tidningsredaktionen har. På mig verkar det som att man endast vill relativisera de aktuella händelserna och flytta fokus ,alltså en sorts whataboutism.
                       I morse när jag slog på radion och skulle höra de lokala nyheterna var det ett samtal om just detta med sexuella trakasserier.Någon menade att man skulle börja prata med barnen om detta redan i förskolan och förklara att det inte var ok att tafsa på någon som inte önskade det.  Samtidigt får vi veta att man idag väckt åtal mot en 26-åring från ett asylboende i Köln. Dessutom har det kommit in runt 500 anmälningar. Man skulle kanske ha pratat lite i förskolan. Nu tror jag nog inte att de aktuella gärningsmännen gått i någon förskola . I vilket fall som helst lär polisen få en del att göra om man ska ta upp alla 500 anmälningar.
                         Jag tänker tillbaka på min egen uppväxt och skoltid. I regel betraktade vi tjejerna som kompisar och det var väl otänkbart att vi skulle tafsa eller komma med sexuella anspelningar åtminstone på skoltid. Det hela var ju för det mesta  väldigt oskyldigt.På lördagskvällen gick man till folkan och dansade .Då fick man ju möjlighet att komma lite närmare de unga damerna .Många behövde nog något stärkande inför västen för att våga gå och bjuda upp. Man hade ju en del inbyggda spärrar innan man vågade visa intresse. 
                                     Jag minns en gång i folkskolan .Det måste ha varit i 4:e klass så vi väl runt 10 år.Det blev ett väldigt rabalder eftersom några av de mer förslagna pojkarna hade tagit några av tjejerna "under magen".Själv var jag helt oskyldig men så var jag ju född lite sent på året och utvecklades lite sent.Någon sexualundervisning att tala om hade vi ju egentligen inte,utan det lilla vi hade var ytterst elementärt. Det mesta fick man veta av äldre grabbar .Vi killar pratade ju en del om sex,men visste mycket lite. Vad man sa tjejerna emellan vet jag egentligen inte. Episoden på skolgården på 50-talet var ju rena barnsligheten och var väl uttryck för ett vaknande intresse för det andra könet.
                    Det har nog förekommit tidigare också att någon i fyllan har varit lite väl närgången på någon ung dam.Då har han nog kunnat räkna med att få en örfil och blivit utskämd. Det har nog funnits de som utnyttjat folksamlingar till att trycka sig inpå någon ,men då har det betraktats närmast som ett abnormt beteende. 
                       Så långt jag kan se är dessa massövergrepp vi nu har bevittnat en ny företeelse som vi tidigare sett mest på Tahirtorget i Kairo och liknande ställen.
                        Ska det behöva gå så långt som att all beröring människor emellan ska betraktas som ett övergrepp och vara straffbart ,då har vi verkligen uppnått det mångkulturella samhället.
                             
                        
                        
                 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar