söndag 12 juli 2015

20 år har gått sedan Srebrenicamassakern

          För exakt 20 år sedan befann jag och min livskamrat Gerd på en bilresa i Tyskland med en halvgammal Ford Escort utan A/C i 30-35gradig värme. I en liten stad köpte jag en tidning.Där kunde jag med mina gamla kunskaper i tyska stava mig fram till att det hade hänt något oerhört i det pågående kriget på Balkan; en massaker av flera tusen civila. Idag känner vi alla till massakern eller folkmordet om man så vill i den muslimska enklaven Srebrenica den serbiska delen av Bosnien. Under ledning av General Ratko Mladic ,hade bosnienserbiska styrkor tillfångatagit och skjutit närmare 8000 pojkar och män.
Ratko Mladic
             Balkankriget på 90-talet hade karaktär av inbördeskrig,och finns det dessutom religiösa och etniska dimensioner tenderar de att bli alldeles särskilt grymma och omänskliga. Man skär halsen av sådana som man gått i samma skolklass som och bott granne med.
             Här i Sverige bor många jugoslaver som kom hit som arbetskraft på 60-talet. Man hade kanske arbetat på samma fabrik i många år. Nu stod man plötsligt på varsin sida i kriget.
                Nu var det ju inte bara serberna som begick grymheter under detta krig,utan alla sidor ,fastän massakern i Srebrenica får nog anses ha en omfattning som vi inte sett sedan Andra Världskriget . Den serbiska sidan var trots allt de som var mest drivande ,och belägringen av Sarajevo där man sköt med artilleri in i bostadsområdena,är ju något som vi inte glömmer.
                Slobodan Milosevic är ju död. Ratko Mladic väntar på dom i folkmordsrättegång ,liksom Radovan Karadzic,som var ledare för de bosnienserbiska nationalisterna.
                     Det verkar vara komplicerat att komma fram till ett domslut.   Man kan ju undra hur alla tänker som höll i gevären idag .Är man kanske stolta över sin insats .Skyller man ifrån sig? Hade man nån möjlighet att vägra? Kanske man tänker att man gav igen för saker som hänt 50 år tidigare. För många serber är Ratko Mladic en  hjälte.
                         Vad skulle omvärlden gjort? Vad kunde EU göra. EU har ju inga militära muskler, även om FP parlamentarikern Birgitta Ohlsson menar endast ett starkt EU kan förhindra att något  liknande uppstår. De som såg sina nära och kära föras bort till slakt kommer inte att glömma. En dag kommer det kanske en ny generation som är beredd att ge tillbaka .
                    Nu är det IS som skär halsen och skjuter folk i nacken i den muslimska världen och ingen vet riktigt hur man ska på bästa sätt sätta stopp för dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar