lördag 16 augusti 2014

Saker som är svåra att få att gå ihop

            Det finns saker som jag kanske är för gammal att förstå. På TV häromdan fanns ett inslag om sexuella trakasserier i skolan. Om jag  inte minns helt fel var det 6 skolflickor av 10 som hade upplevt sexuella trakasserier. Man intervjuade två flickor som berättade att det var vardagsmat för dem att bli kallade " horor" eller "slampor". Dessutom frodas det tydligen en machokultur som känns mycket främmande för mig som gick i realskolan för över 50 år sedan.
                När jag gick i realskolan talades det inte mycket om feminism .Däremot var det en självklarhet att vi behandlade våra kvinnliga skolkamrater med samma respekt som våra manliga. Det var skillnad på tjejer och killar . När det var lördagsdans på Folkets Hus stod killarna i sina grå kostymer på ena sidan och tjejerna i sin fräscha känningar på andra sidan. 
          Den som skulle ha kallat en tjej för hora,hade nog gjort bort sig för lång tid framåt. 
                Den andra bilden är ju att vi är så väldigt toleranta idag. Att vara bög på 60-talet var nog bland det skämmigaste man kunde tänka sig,ty då var man ingen riktig karl. Idag går man i prideparaden och visar att man står upp för sina sexuella egenheter. Om man nu tycker det är så naturligt,varför måste man då göra  så stor sak av sina sexuella preferenser?
                Det är ju en motsägelsefull bild man får av hur det är idag. Å ena sidan kan man ju undra om varje liten beröring ska vara att betrakta som trakasseri,ty då kan  det inte vara roligt att vara en ung kille . Å andra sidan skulle man ju vilja veta lite mer om vad det är för några som använder så grova skällsord mot sina kvinnliga klasskamrater. Är det lika på alla skolor?
           Att vi har denna machokultur samtidigt som man suddat ut gränserna för könsidentiteten verkar ju paradoxalt. Det är kanske detta man kallar mångkultur och då ska det ju vara något bra .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar