lördag 10 maj 2014

Gudrun Schymans skräll


Kvällstidningarna gör idag stor sak av att Gudrun Schymans F! nu har 3 % i opinionsstöd. För de flesta andra partier skulle 3% vara en katastrof ,men i detta fall beskrivs det som en skräll. Det föreligger olika måttstockar. Man skulle kunna fråga sig varför  F! inte har bättre siffror ,nu när alla säger sig vara feminister.
Förra integrationsministern Nyamko Sabuni svarade på en direkt fråga att hon inte vill kalla sig feminist. Inte utan att själva F-ordet blivit rätt belastat och kopplat till personer som Gudrun Schyman.
           Gudrun Schyman har ju bland annat genom sitt beryktade talibantal på V-kongressen 2002 förlorat en hel del av sin heder och trovärdighet.Gudrun Schyman och andra vänsterfemininster sviker de medsystrar som är mest utsatta,nämligen de som är offer för hedersförtryck.. Feministen Kristina Wickstrröm skriver i en krönika i Hela Hälsingland att ,men kan inte diskutera hedersproblematiken eftersom man då spelar de främlingsfientliga krafterna i händerna. På  1930-talet var det svårt att i Europa kritisera Stalins skräckvälde och utrotande av bondebefolkningen,de s.k. kulakerna utan att beskyllas för att man gick Hitlers ärenden.
               Det finns fler problem också. Om nu det skulle gå så att F! passerar riksdagsspärren,vilken roll ska då Gudrun S. få i en ev. regeringsbildning? Med allt fler småpartier som vart och ett driver sina hjärtefrågor blir rikspolitiken alltmer svårhanterlig. Var står F! t.ex när det gäller EU,skattepolitik ,försvarspolitik. När det gäller kriminalpolitik kan man undra hur det blir med rättssäkerheten i ex. sexualbrott.
                     Kvällstidningarna har ju en gammal ovana  att göra en hönsgård av en fjäder.Mer sansade medier gör snarare bedömningen att det är rätt osannolikt att F! skulle komma in i riksdagen i höst. Varifrån skulle man ta sina väljare när politiken i stora drag sammanfaller med V:s.Det skulle ju bli ett  nollsummespel för det röda blocket.
               Sist kan man ju förundras över fenomenet Gudrun Schyman. Är det möjligen så att man är mer förlåtande gentemot kvinnliga politiker? Oj nästan en förbjuden tanke! Det finns emellertid de som tycker sig aldrig hört bättre tal än Schymans talibantal. Det där med karisma är något märkligt.Det är ju inte något man bara har utan det måste finnas en mottagare också. Än är inte Schyman rökt ,men nog är hon en överlevnadskonstnär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar