fredag 25 april 2014

Nazismens återkomst

Jag har tidigare problematiserat den nazistiska associationssfären som förskjutits sedan tredje rikets sammanbrott,och idag omfattar en del saker som tidigare inte förknippades med nazismen. Frågan aktualiseras igen när jag ser SVT:s Uppdrag Granskning som som nu har granskat den Svenska Motståndsrörelsen som tagit mycket av sin image från de tyska Nationalsocialisterna . Man hör ibland programledare på TV säga att det finns likheter mellan 1930-talet och den tid vi lever i.
         Jag tycker för min del att skillnaderna är större än likheterna. I kvällens program får man se hur några medlemmar i  Svenska motståndsrörelsen överfaller en svart man och sticker en kniv i magen på honom bara för att han är svart. Nazisterna var ju också rasister, i betydelsen att man ansåg att människor med annan hudfärg var underlägsna de vita,men man hatade inte de svarta för den skull. De "underlägsna raserna "vilka även omfattade de östeuropeiska slaverna och polackerna skulle inte dödas utan förslavas.Däremot hatade man judarna ,vilka man ansåg stå bakom alla de olyckor som Tyskland drabbats av.Man ansåg att judarna hade orsakat kriget och världsdepressionen.Man ansåg även att det var judarna som låg bakom den ryska revolutionen och bolschevismen. Dessutom hade det Tyska Kejsardömet kollapsat ,och lämnat efter sig kaos och anarki. Man hade fått utstå fredsvillkor i Versaillesfreden som var orimliga. Det fanns ingen demokratisk tradition,utan den erfarenhet av demokrati man hade var 1920-talets kaos.
              Hitlers huvudmotståndare var Sovjetunionen,och det fanns en helt realistisk risk för en kommunistisk revolution i Tyskland .Tyskland hade förlorat en fjärdedel av sin befolkning genom fredsvillkoren och Hitler hade som huvudmål att återta de förlorade landområdena och kolonisera länderna i öster på samma sätt som Frankrike och England gjort tidigare.
               Judarna utgjorde knappt 1% av Tysklands befolkning vid Hitlers makttillträde.Judaarna var välintegrerade i samhället.Nazismens judehat var kopplat till de konspirationsteorier som finns i Sions Vises Protokoll,en bok som idag läses främst i den muslimska Arabvärlden. Att många ändå stödde Hitler var för att han lovade arbete,välstånd och stabilitet,åt en förödmjukad nation.
      Idag får skolklasser resa till dödslägren i Polen och jag har också beökt Auschwits-Birkenau med flera läger. Historia är intressant och behövs för att vi ska förstå hur samhället har utvecklat till vad det är idag.
                        Däremot är jag tveksam till att händelserna kring de stora diktaturerna på 30-talet har så mycket att säga om vad som händer idag i Sverige och resten av Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar