måndag 31 mars 2014

Hitler, vår tids djävulsgestalt

             På lördagskvällen är det ofta inte mycket att se på TV ,annat än lätt underhållning och komedier som inte jag får ut så mycket av. Som tur är finns då Kunskapskanalen,där man ofta kan se intressanta saker om vår värld ,inte minst historiska dokumentärer.
     Sistlidna lördag visade man en viktig dokumentär om svälten i Mao:s Kina under det stora språnget,med den vanvettiga tvångskollektiviseringen ,som drev Kina in i massvält.
    Därefter följde Kulturrevolutionen ,som ledde till totalt kaos. När Mao dog 1976,lämnade han efter sig ett land i spillror. Man räknar med att ungefär 45 miljoner människor dog av umbäranden till följd av Mao:s politik, dvs nästan lika många som dog under hela Andra Världskriget. .Mao var ju inte ovetande om vad som hände ute i landet,men tyckte av  allt att döma att det var ett pris man fick betala för de framsteg man skulle uppnå senare.
             Mao Tse Tung borde borde ju betraktas som en av historiens störste massmördare,men jag tror att många ,även högt utbildade här i Sverige och i andra länder är rätt okunniga om Kinas mörka nutidshistoria.
                        Nästa programpunkt i Kunskapskanalen är också en dokumentär, men nu handlar det om Hitler ,den store folkförföraren.
                    Man får nu se Adolf Hitler in sina klassiska poser ,ivrigt gestikulerande medan han skriker sig hes till folkets jubel.,allt ackompanjerat av Beethovens Eroicasymfoni och Wagners uvertyr till Lohengrin.
             För oss som sitter bekvämt i TV-soffan ,och vet hur allting slutade är det lätt att tänka: Hur kunde Tyska Folket låta sig duperas av en sådan galning.
                Förvisso var Hitler en monstruöst grym diktator som ej tyckts ha haft någon medkänsla med alla som han förstörde livet för genom sin politik. Det lidande och elände som Nazisterna åstadkom under sina 12 år går nästan inte att fatta.
               Emellertid var han i gott sällskap. 1900-talet var på många vis en mörk tid,då människor fått far mycket illa i totalitära politiska system. Om 7:miljoner judar och andra oönskade fick sätta livet till vid det vi numera kallar förintelsen,så kan man i runda tal beräkna dödsoffren i Stalins tvångskollektiviseringar och folkdeportationer som ung 20 miljoner.Bara antalet ukrainare som dog av svält genom Stalins utplundring av Ukraina överstiger det antal judar som dog i förintelse. Dödstal i den här storleksordningen kan givetvis alltid
diskuteras.
               Även om Stalin och Mao kommer att gå   till historien som stora massmördare,har ändå Hitler fått en sorts särställning,åtminstone här i Västvärlden. Hitler har fått en symbolisk funktion.Han har fått rollen som inkarnation av allt ont och destruktivt som vi inte vill kännas vid hos oss själva,således en djävulsgestalt.
        Det är kanske därför som han aldrig upphör att fascinera och skrämma.Stalin rökande sin pipa vi ett skrivbord med sin stora mustasch väcker inga känslor.  
           På medeltiden och framemot modern tid fanns inte Discovery Channel. Då kunde man se fantasifulla målningar i kyrka ,som beskrev helvetets alla fasor. Det värsta man kunde anklaga en människa för var att stå i förbund med Djävulen. På Djävulen kunde man projicera mycket av det hat och bitterhet man kände inom sig i ett brutalt samhälle. I dag har Hitler och nazismen fått en liknade roll. Att någon varit maoist eller stalinist i sin gröna ungdom må vara glömt och förlåtet,och behöver inte hindra en från att  bli en respekterad person som ofta får uttala sig i medierna,men att ha ett förflutet inom nazismen ,det går helt enkelt inte att tvätta bort .Nazismen är i alltför hög grad förknippad med stigma.
                                 Nu är det ju inte så i hela världen.I den muslimska världen är  Hitler en populär person. Mein Kampf ges ut på arabiska . Antisemitismens bibel,dvs Sions Vises Protokoll ges ständigt ut i nya upplagor.
      Anvar Sadat ,   Egyptens president under 1970-talet var en stor beundrare av Hitler. Han skrev på ett ställe att det enda misstag Hitler gjorde ,var att han öppnade för många fronter samtidigt. Många f.d SS officerare tog sin tillflykt till Arabvärlden och blev militära rådgivare åt ex. Nasser. Det finns dokumenterat idag att många högerextremister i USA har börjat samarbeta med islamisterna .De har ju samma fiende,d.v.s. judarna .
                      Vad ska man lära av detta förutom att det är skillnad att sitta i TV-soffan,och med facit i hand betrakta ett historiskt skeende,mot att vara en del av detsamma. Frågan är vilka vita fläckar vi har på vårkunskapskarta idag. En sak vet jag i alla fall;Lita inte för mycket på alla experter som uttalar sig i TV.Man måste vara ärlig mot sig själv och tro på sitt förnuft. Om 20 år kommer dagens sanningar att vara obsoleta och  man kan raljera om alla som tolkar verkligheten åt oss i  medierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar